Menjual Pokok Herba, Lokasi : LD104 Kampung Air Hitam Lendu 78000 Alor Gajah Melaka,

Monday, May 27, 2013

Pokok Ajaib


Nama Tempatan : Pokok Ajaib

Nama Saintifik : Synsepalum dulcificum

Nama Lain : Miracle Fruit, buah ajaib, miracle berry, magic berry, miraculuos berry. 

Asal : Afrika barat.


Pokok ajaib merupakan sejenis pokok yang unik, sesuai dengan namanya buahnya yang berbentuk beri ini akan memberikan kesan peneutralan ke atas sebarang asid. Walaupun buah ni sebenarnya tawar, Ia menyebabkan setiap benda yang dimakan selepas itu akan berasa manis.Ini adalah disebabkan oleh sejenis protein yang dipanggil miraculin.Kesan ini akan dirasai antara satu hingga dua jam lepas makan buah tersebut.Buahnya sedang dikenal pasti sebagai antara sumber yang memberikan rasa manis semulajadi.Ia berasal dari afrika barat di kawasan yang beriklim tropika.Di afrika ia kadangkala digunakan untuk membaiki rasa makanan yang telah rosak atau basi.Nama yang dikenali di Afrika seperti taami, asaa dan ledidi.


Tumbuhan dari keluarga Sapotaceae ini boleh ditanam didalam pasu yang besar. Ia adalah tumbuhan renek yang boleh mencapai ketinggian sehingga 18 kaki jika hidup di habitat yang menyerupai habitat asalnya. Kebiasaannya ia boleh tumbuh sehingga 5 hingga 6 kaki. Ia menghasilkan buah sepanjang tahun.Ia akan menghasilkan buah selepas lebih kurang 4 tahun ditanam.Bunganya kecil berwarna putih. buahnya yang berbentuk beri berwarna hijau ketika mudah dan akan berubah menjadi merah terang apabila masak.Setiap buah mempunyai satu biji. Lapisan yang menyaluti biji ini walaupun tidak mempunyai rasa manis, tetapi akan menghilangkan semua rasa masam pada benda yang dimakan dan menggantikannya dengan rasa manis.Kesan ini akan dirasakan selama sejam atau lebih.

Untuk menanam pokok ni tanah yang agak berasid diperlukan.Ia dapat hidup sempurna pada tanah yang mempunyai pH antara pH 4.5 hingga 5.8. Ia akan mati jika diberikan air yang terlalu banyak namun tetap memerlukan air yang mencukupi.
 
Pokok ini telah dikenali sejak tahun 1725 lagi oleh seorang pengkaji dari Francis bernama Des Marchais, tetapi ianya tidak dinamakan dengan apa-apa nama. Pertengahan abad ke 19 barulah pokok ini dikenali sebagai Synsepalum dulcificum. Dalam satu jurnal Pharmasi, Vol. 11 dan diterbitkan pada tahun 1852, Dr. W.F. Daniell memanggilnya sebagai “miraculous berry”

Kegunaan :

Buah ajaib memberi kegembiraan kepada peminat makanan dan buah-buahan yang masam.Buah pokok ajaib boleh mengawal penyakit kencing manis, darah tinggi, dan mengurangkan kolestrol. Buah ajaib mampu menahan kesakitan luka diusus, kerana buah ini mampu menukarkan rembesan asid dari perut yang luka kepada alkali. Daun pokok boleh menyembuhkan sakit gigi dengan hanya mengunyahnya.


Daun pokok boleh direbus untuk diamal meminumnya setiap hari untuk mereka yang menghidapi Kencing Manis dan Darah Tinggi. Juga mampu mengurangkan bisa gigitan serangga dan penyakit gatal dikulit. Boleh mengurangkan resdung, jerawat dan jeragat.


Cara Pembiakan :

Ia boleh dibiakkan melalui semaian biji dan keratan batang.


Berminat nak dapatkan pokok ni boleh hubungi saya
zaki : 0122351623
email : zazackie@gmail.com


3 comments:

  1. Salam tuan..adakah pokok ajaib ini juga dikenali sebagai pokok mahkota dewa?

    ReplyDelete
  2. Tiada kaitan dengan mahkote dewa...

    ReplyDelete
  3. pokok ajaib tak same dengan pokok mahkota dewa... buah ajaib boleh dimakan terus, buah mahkota dewa kena keringkan dulu baru boleh guna.. buah yang kering diracik halus, keringkan kemudian rendam dengan air panas, buat macam teh..

    ReplyDelete