Sunday, March 24, 2013

Daun Lidah Buaya



Aloe vera atau lebih dikenali dengan nama lidah buaya merupakan salah satu spesies dari tanaman lilieceae. Lidah buaya sudah dikenali sejak jaman mesir kuno sebagai bahan untuk luka terbakar dan kecantikan (perawatan kulit).

 Bahagian tanaman yang sering digunakan oleh adalah bahagian daun. Bahagian ini memiliki sejumlah kandungan kimia yang bermanfaat bagi manusia baik dalam dunia perubatan ataupun kecantikan.

Antara khasiat yang boleh didapati dari daun lidah buaya adalah :

*. Menguatkan ketahanan badan
*. Memilhara kulit dan membaiki sel yang rosak.
*. Menambah oksigen dalam darah.
*. Menghilangkan buasir.
*. Menghalang jangkitan.
*. Menghilangkan parut.
*. Menyembuhkan penyakit ulcer, sistem penghadaman.
*. Menghentikan pertumbuhan tumor.

Kunyit Hitam








Nama Botani : Curcuma Caesia
Family: Zingiberaceae
juga dikenali dengan nama Kali haldi, Black Tumeric.

Pengenalan

  • Merupakan tumbuhan bermusim yang jarang ditemui. 
  • Ketinggian sekitar 30cm sahaja.
  • Membiak melalui rizom dan pecahan rerumpun.
  • Rizom berwarna biru kehitaman dan semakin gelap apabila semakin tua, mengeluarkan bau yang kuat dan berasa agak pahit jika dimakan.
  • Bahagian atas daunnya mempunyai tanda garisan berwarna merah hati ditengah-tengah dan batangnya berwarna gelap di pangkal.
  • Mempunyai persamaan yang hampir dengan temu hitam (Curcuma aeruginosa) namun dapat dibezakan melalui warna rizomnya yang lebih gelap dan bau rizomnya.
  • Popular kerana nilai perubatannya yang unik.
  • Dipercayai dapat memanjangkan umur dan mempunyai nilai mistik.
Kegunaan

Bahagian yang sering digunakan untuk perubatan adalah rizomnya tetapi daunnya juga mempunyai nilai dalam perubatan tradisional. Rizom kunyit hitam ini dipercayai dapat digunakan dalam rawatan kanser payudara, ketumbuhan pada sendi dan penyakit kusta. Rizomnya juga boleh digunakan untuk kuruskan badan. Ia juga boleh merawat denggi berdarah. Rizom kunyit hitam ditumbuk bersama-sama beberapa jenis herba lain dan dicampur dengan sedikit air dan garam. Campuran tersebut kemudian ditapis dan diminum oleh pesakit demam denggi berdarah. Selain itu ia juga digunakan secara tradisional untuk merawat kecacingan, menambah selera makan, kecergasan selepas haid dan nifas, sakit perut, asma, tumor, serta penyakit kulit yang lain dan sebagainya.